Top

Vingerafdruk-sieraden

Een afdrukje van leven

Een vingerafdruk-sieraad is extreem bijzonder, letterlijk een afdrukje van hen die in je hart zitten, als een aanraking en super persoonlijk. Misschien van iemand die moet missen, of iemand die je gewoon altijd bij je wilt dragen. Vingerafdruk-sieraden zijn er in tal van vormen en maten. Graag vertel ik je meer over de 3 methodes voor het afnemen van vingerafdrukken, hun voor- en nadelen. 


Vingerafdruk in inkt

De meest gebruikte methode op dit moment is het maken van een vingerafdruk in inkt. Een vingerafdruk in inkt kun je namelijk redelijk eenvoudig thuis maken met een normaal inkt kussentje in donker blauw of zwart.

Betreft het een vingerafdruk van iemand die onlangs is overleden dan neemt de begrafenisondernemer ook dikwijls vingerafdrukken af op deze methode. Vraag er voor de zekerheid altijd naar. 

Voordelen: super handig thuis te maken met een normaal inkt-kussentje. Wanneer je de vingerafdruk digitaal hebt zijn de mogelijkheden eindeloos, je kunt de vingerafdruk bijvoorbeeld graveren op een bedel, ketting, armband, manchetknopen, ring en zelfs oorbellen.
Nadeel: de afdruk wordt gegraveerd waardoor hij niet de echte groefjes heeft zoals bij de versie in silicone of was. Een vingerafdruk in inkt is als het ware een foto van de vingerafdruk. 


Klik hier voor het assortiment vingerafdruk-sieraden van een inktafdruk >


Vingerafdruk in silicone
Minder vaak gebruikt maar ook ontzettend mooi is een vingerafdruk sieraad gemaakt van een vingerafdruk in silicone. Dit houdt in dat je 2 bolletjes silicone met elkaar mengt en daar vervolgens de vinger in drukt. 

Voordelen: je voelt de vingerafdruk echt, je ziet de groefjes 1 op 1 zoals de vingerafdruk echt was op het moment van maken van de mal. De bolling van de vinger zit dus ook echt in de bedel. 
Nadelen: heb je minder diepe vingerafdrukken (bijvoorbeeld een kind) dan is deze methode minder geschikt. Je zult dan namelijk maar heel lichtjes de groefjes zien. De sieraden die ik maak met deze methode maak ik uit .999 fijn zilver. Dit is meer puur zilver en daardoor iets zachter zilver dan het standaard .925 zilver, hierdoor kun je iets sneller een krasje krijgen op het sieraad. 


Klik hier voor het assortiment vingerafdruk-sieraden van een silicone mal >


Vingerafdruk in was
De oudste methode voor het maken van een vingerafdruk is het maken van een afdruk in was. In het verleden was het vooral de begrafenisondernemer die van was een vingerafdruk nam. Persoonlijk ben ik geen fan van deze methode. Was kun je zien als een blokje kaas wat uit zet bij warmte, gaat 'zweten' en krimpt wanner het koud is. Hierdoor heeft een afdruk van was geen eeuwig leven. Ik adviseer je wanneer je een afdruk in was hebt deze ook altijd in koelkast (niet te dicht bij het vriesvak) te bewaren. Vanwege de grote nadelen die hangen aan deze methode bied ik deze methode niet aan. Wel kan ik van een wasafdruk een afdruk in silicone maken waardoor ik alsnog een sieraad van deze methode vingerafdruk kan maken. 

Voordelen: je ziet de groefjes zoals bij de vingerafdruk in silicone. 
Nadelen: deze methode vingerafdruk heeft geen eeuwig leven, de mal wordt door de jaren heen slechter en de groefjes zijn steeds minder duidelijk zichtbaar. 

Heb je een vingerafdruk in was en wil je graag een Pomm laten maken, neem dan even contact met me op via info@mmepomm.com 


De tijd dringt en je wilt graag een vingerafdruk van een dierbare
Dikwijls ontvang ik berichtjes dat een dierbare slecht ligt en niet lang meer hier zal zijn. Enorm zware momenten waarin liefde en samen zijn het aller belangrijkste zijn. Er worden 101 dingen besproken en soms ook al geregeld. Een vingerafdruk is niet het eerste waar je dan aan denkt of mee bezig wilt zijn. Het komt dan ook vaak voor dat het te laat is en er geen mogelijkheid meer is een vingerafdruk af te nemen. Heb je de mogelijkheid adviseer ik altijd een afdruk te maken, eenvoudig thuis in jullie eigen omgeving, in inkt wat niet moeilijk is af te nemen of bestel ook een vingerafdruk-kitje voor een afdruk in silicone (vermeld er altijd even duidelijk SPOED bij dan begrijp ik dat het kitje a-la-minute verzonden moet worden).

7 tips voor het maken van een vingerafdruk in inkt lees je hier >