De do's & don'ts voor het nemen van een vingerafdruk in inkt

Het maken van de vingerafdrukken is gelukkig geen hogere wiskunde (alleen bij hele kleine kinderen kan het nog wel eens een uitdaging zijn ;)). Het beste om een vingerafdruk te maken is gewoon met zwarte of donkerblauwe inkt van de boekhandel, een eenvoudig stempelkussen is echt helemaal prima. Je gaat flink met je vinger over het kussentje en je legt een wit A4 aan de rand van de tafel. Vervolgens tip je eigenlijk je vinger op het papier, druk dus niet te hard want dan krijg je een beetje een vlek maar ook niet te zacht want dan zie je bijna geen lijntjes. Je hoeft je vinger ook niet van links naar rechts te rollen, maar echt gewoon recht naar beneden tippen. Zo maak je in een keer ongeveer 3 afdrukken na elkaar. Je ziet dan dat er de eerste afdruk donker is met veel inkt, de middelste gemiddeld veel inkt heeft en de rechter wat lichter is. Dit herhaal je een paar keer en eigenlijk altijd zitten er dan al meerdere goede afdrukjes bij. Schrijf altijd even de naam van degene van wie de vingerafdruk is op het papier. Zie je zelf met je blote oog afzonderlijke lijnen dan zit je goed, lopen de lijnen in elkaar over tot een vlek probeer het dan nog eens met minder druk. 

Je kunt vervolgens gewoon een foto van de afdrukken maken met je mobiel, dat doe je door je mobiel ongeveer 10 a 15cm boven het A4tje te houden en met je vinger op de afdruk te tikken. Hierdoor stelt je camera van je mobiel scherp op de afdruk en krijg je een goede foto. Hou je mobiel er recht boven zodat je geen vertekening krijgt en maak de foto bij voorkeur bij daglicht (dan vind je camera het makkelijker scherp te stellen). Je mag de foto dan gewoon doormailen. Mocht je vragen hebben over het maken van de afdrukjes mail dan gerust even op info@mmepomm.com. 

    

8 HANDIGE TIPS BIJ HET MAKEN VAN AFDRUKKEN IN INKT

1. Gebruik een wit vel en donker blauwe of zwarte inkt, dit zorgt voor een groot contrast en daardoor zie je de lijntjes beter.
2. Kies voor inkt die niet te waterig is (kinder inkt is bijvoorbeeld niet zo geschikt), inktkussentjes van de Action zijn bijvoorbeeld niet zo geschikt, veel inktkussentjes van de boekhandel juist weer wel.
3. Was de handen eerst even of gebruik een lotion-doekje en laat je hand even drogen voor je de afdruk maakt zodat deze droog en schoon is.
4. Gebruik een hard ondergrond onder het vel papier.
5. Maak verschillende afdrukjes met weinig inkt, veel inkt en gemiddeld veel inkt. Elk inkt-kussen is anders en de hoeveelheid vochtigheid in het inktkussen is ook variabel, door verschillende testjes te doen heb je altijd een goede afdruk.
6. Druk je vinger niet te hard op het papier, hierdoor krijg je namelijk een inktvlek en zie je weinig groefjes meer.
7. Kijk even waar het 'hart' van je vingerafdruk zit, hiermee bedoel ik dat rondje wat het centrum van je vingerafdruk is. De meeste mensen hebben zo'n centrum in hun vingerafdruk en dit is altijd erg typerend voor een vingerafdruk. Je bent genegen de top van je vinger in het inktkussentje te drukken en zo een afdruk te maken maar het centrum zit vaak net wat lager. Leg je vinger dus zo plat mogelijk op het papier en niet in een hoek.
8. Maak afdrukken van verschillende vingers, de ene vinger heeft namelijk meer groefjes dan de andere. Let ook op sneetjes of littekens want deze neem je mee over in de afdruk.