Onderhouds-advies

MmePomm's sieraden zijn niet zomaar sieraden zeg ik altijd, het zijn sieraden met hoge emotionele waarde en mijn doel is dan ook dat jij zo lang mogelijk kunt genieten van jouw bijzondere sieraad. Om dit te waarborgen werk ik uitsluitend met de beste materialen, altijd van echt zilver, 14 of 18 karaats goud. Van het slot, de schakels van een ketting tot een bedel, ik ga voor kwaliteit zodat jij jaren plezier van je sieraad kunt hebben. Wel heeft een sieraad bij tijd en wijle wat liefde en verzorging nodig om te blijven stralen, hierbij vertel ik je graag hoe je je sieraad het mooist kunt houden.

Do's

Draag je sieraad geregeld en met liefde. Dat klinkt logisch maar is serieus de beste tip. Bijvoorbeeld .925 zilver heeft naast 92,5% puur zilver ook 7,5% andere metalen in zich, deze metalen zorgen voor verkleuring, als het ware een aanslag, door de lucht. Door het dragen van je sieraad slijt je de aanslag er direct vanaf en krijgt deze dus geen kans waardoor het sieraad mooi blijft. Je hoeft je sieraad absoluut niet met fluwelen handschoentjes aan te pakken want het doel is dat je er lekker mee kunt leven, behandel het sieraad echter niet te grof want daar is ze gevoelig voor. Berg je sieraad daarnaast altijd netjes op in een niet vochtige ruimte, dus sla de badkamer over maar leg ze gerust in een doosje met watjes op je nachtkastje.

Een sieraad zonder edelsteen, parel, as of haar
Wil je je sieraad na verloop van tijd graag eens schoonmaken gebruik dan een fijn zilver- of goud-poetsdoekje en wrijf zachtjes kleine rondjes over je sieraad. Sieraden zonder steen of as vinden een klein badje op zijn tijd (zeg eens per jaar) heerlijk: bekleed een kommetje met aluminiumfolie, daarin hand-warm water en wat druppels citroen. Leg hierin je sieraad even te weken en check na een paar minuutjes of de viezigheid of aanslag al is losgeweekt, even afspoelen met water en met een zachte doek na drogen. Alsjeblieft, jouw sieraad straalt weer als nieuw :). 

Een sieraad met edelsteen of parel
Heb je een sieraad met een edelsteen wees dan zeer voorzichtig met een badje, gebruik absoluut niet te warm water en blijf continu kijken of je steen niet doffer maar juist schoner wordt. Belangrijk: Lapis Lazuli en Malachiet houden juist niet van water, gebruik daarvoor dus gewoon een zilver of goud poets-doekje. Sieraden met parels adviseer ik gewoon af te spoelen en ook met een zilver- of goud-poetsdoekje schoon te maken, daar een parel een kwetsbaar materiaal betreft.

Een sieraad met as of haartjes
Let op, een sieraad met as in hars dan mag je geen schoonmaak-middelen (dus ook geen citroen-sap) gebruiken want deze kunnen het hars aantasten. Heb je een sieraad met as in emaille dan kun je het sieraad wel kort in een badje citroen leggen maar niet te lang. Voor beide adviseer ik een zilver- of goud-poetsdoekje. 

Een sieraad met leer
In al mijn sieraden met leer gebruik ik hoge kwaliteit sterk leer. Dit wordt soepeler en vaak iets donkerder door het dragen omdat het een natuur product is. In principe heeft leer weinig onderhoud nodig, je kunt je armband afspoelen met water en laten drogen. De fournituren zoals het slot, de kapjes waar het leer in gelijmd zit, bedels of ringetjes kun je in de hierbovenbeschreven manier in een badje schoonmaken maar hou de armband dan vast boven het water zodat het leer niet in het schoonmaakbadje komt. 

Don'ts

Sieraden vinden het leuk om te pronken, maar gaan minder graag slapen, douchen of zwemmen. Tijdens de slaap slijt een sieraad namelijk onbewust, na het douchen kunnen er zeeprestjes in je sieraad blijven zitten en chloor uit een zwembad kan bijvoorbeeld in het metaal of de steen bijten. Net als ik houden sieraden niet zo van poetsen in het algemeen, maar zeker niet met chemische middelen dus ook dat zou ik voorkomen. Zonnen of onder de zonnebank is niet goed voor je sieraad. Edelstenen kunnen bijvoorbeeld verkleuren door felle zon en zelfs breken. Ondanks dat je ze het liefst altijd bij je zou dragen is het beter er af en toe heel eventjes afstand van te nemen zodat je ze extra lang kunt blijven dragen. Dit klinkt als een lange don't-lijst maar gelukkig zijn is het overgrote deel van de dag zo dat je je sieraad gewoon lekker met plezier draagt. 

Mocht je vragen hebben over het schoonmaken van je sieraad mail me dan gerust voor advies. Liefs, Maaike.