Vingerafdrukken, ik zeg altijd de overtreffende trap van persoonlijk. Een naam en een quote kunnen super persoonlijk zijn, maar niets verslaat een vingerafdruk. Altijd uniek en prachtig van vorm. Elke vingerafdruk die ik voorbij zie komen is zo interessant te bestuderen, de lijntjes fascineren me mateloos. 

Het klinkt altijd een beetje om te zeggen maar vingerafdrukken zijn een beetje mijn ding, ik vind ze magisch interessant. Hoeveel vingerafdrukken ik in de afgelopen 10 jaar voorbij heb zien komen durf ik werkelijk waar niet te zeggen, maar elke afdruk weer is anders en dat maakt het zo bijzonder. Bij de ene persoon is het afnemen van een vingerafdruk makkelijker dan bij de andere, simpel gezegd des te jonger des te lastiger maar uiteraard speelt goede inkt en vingervlugheid van je kindje ook een belangrijke rol. Vandaag vertel ik je graag hoe je het beste afdrukken maakt bij een jong kindje. 

Tip 1. Goede voorbereiding is het halve werk.
Leg onderstaande items klaar. Dit maakt dat je de vingerafdruk snel kunt maken want kleine kindjes zijn zoals je weet vliegensvlug en hebben er soms al snel geen zin meer in. Check ook even of het inktkussentje vochtig genoeg is zodat als je begint je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

* een vel wit papier
* iets hards om onder het papier te houden
* een balpen voor het noteren van de naam, het bestelnummer en de datum
* een goed inktkussentje en lotion-doekjes

Tip 2. Kies je moment.
Is een kindje al lang wakker en een beetje moe dan is het net wat minder handig vingerafdrukken te willen afnemen. Je kind zal er al snel genoeg van hebben. Kies dus een rustig moment wanneer je kindje nog fit is. Afdrukjes maken wanneer je kindje slaapt kan ook een uitkomst zijn omdat je dan rustiger meerdere afdrukken kunt maken. Ik heb bijvoorbeeld vaker dan eens vingerafdrukken gemaakt van kinderen wanneer de ouders een rondje waren gaan rijden zodat het kindje in slaap viel, in de maxicosi voor de deur maakte ik de afdrukken. Heb je een onrustige slaper dan wordt dit net wat lastiger ;)

Tip 3. Maak de vingers van je kindje eerst even schoon.
Dat klinkt logisch maar is een stapje wat wel eens wordt overgeslagen en daardoor zitten er soms on-effenheidjes in de vingerafdruk. Een baby-doekje of ander schoonmaak-doekje is ideaal om de vinger nog even snel schoon te maken voor je start. Laat de vinger heel even drogen voor je aan de slag gaat.

Tip 4. Gebruik goede zwarte of donker blauwe inkt.
Door het hoge contrast in de kleur zwart/donker blauw en het wit van het papier zijn de lijntjes van de vingerafdruk duidelijker zichtbaar. Hierdoor zie je de vingerafdruk mooier dan bij inkt met een lichte kleur en kan ik hem dus beter omzetten naar een digitaal bestand. Gebruikt een goed inktkussen van de boekhandel, dat is echt de sleutel tot succes. Waar je met minder goede inkt misschien wel 40 afdrukjes maakt, heb je met goede inkt en de juiste druk op het vingertje misschien wel in 3 afdrukken een goede afdruk.

Tip 5. Doe de inkt gelijk op meerdere vingertjes.
Wanneer je met het inktkussentje bij de vingertjes van je kindje bent is het makkelijk gelijk in een keer door te gaan. Doe op 1 vinger een beetje inkt, op 1 vinger heel veel inkt en op 1 vinger gemiddeld veel inkt. Hierdoor kun je sneller meerdere vingerafdrukken maken. 

Tip 6. Hou de vinger van je kindje vast.
Het klinkt logisch om je kindje zelf zijn of haar vingertje op het vel A4 te laten drukken. Het is echter makkelijker zelf het vingertje vast te houden tussen duim en wijsvinger en zelf op het vel papier te drukken (dit is makkelijker als je kindje slaapt). Hierdoor bepaal jij namelijk de druk en niet je kind zelf. 

Tip 7. Druk niet te hard. 
Druk niet te hard op de vinger, daardoor zijn de groefjes namelijk niet meer echt duidelijk want de inkt wordt een grote vlek. 

Tip 8. Gebruik genoeg inkt. V
aak denk je dat je enorm veel inkt op de vingertjes hebt gedaan en wanneer je een afdrukje maakt zijn ze toch te licht. Doe dus flink wat inkt op het vingertje, dit geeft je ook het voordeel makkelijker met 1 'run' meerdere afdrukjes naast elkaar te zetten.

Tip 9. Checken en focussen.
Check tussendoor welke vinger de mooiste afdruk geeft dan kun je je daarop focussen. De wijsvinger is de meest voor de hand liggende vinger om te gebruiken, toch hoeft dat niet de vinger met de mooiste afdruk te zijn.

Tip 10. Kijk naar de kern van de vingerafdruk.
Is je kindje iets ouder kijk dan even naar het 'centrum' van de vingerafdruk. Dat centrum is namelijk het meest typerende stukje van een vingerafdruk en dus vaak het mooiste. Je bent genegen het topje van de vinger in inkt te drukken en zo de afdruk te maken. Het centrum/hart van de vingerafdruk zit echter vaak net wat verder van het topje af, waardoor je het beste de vinger vlak naar beneden kunt drukken en niet alleen het topje van de vinger. 

Met bovenstaande tips heb ik in minder dan 5 minuten tijd 15 afdrukjes gemaakt (en ondertussen ook nog foto's gemaakt). Van de afdrukjes waren er 5 slecht waren, 5 gemiddeld en 5 super goed. Het scheelde enorm veel dat ik elke 'run' die ik deed steeds gelijk 3 vingerafdrukjes maakte van de 3 vingertjes naast elkaar. Na de 15e afdruk werd mijn zoontje wakker en had ik mijn super-afdrukjes al gemaakt. Ideaal! Veel succes en mocht je vragen hebben of zelf nog een gouden tip hebben mail me natuurlijk gerust op info@mmepomm.com. Toi, toi, toi. 


Liefs,
Maaike
  Maaike     26-10-2023 20:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.