Een zwarte aanslag of andere vuiligheid op je sieraad, zo irritant maar eigenlijk niet te voorkomen. Je sieraad is ervoor gemaakt veel gedragen te worden, tenminste de sieraden die ik maak, en door het dragen kan het niet anders dat het sieraad ook vies wordt. Je sieraad raakt je huid maar was je niet zoals je kleding om de dag of paar dagen en dat is maar goed ook, maar eens in de zoveel tijd even een opfrisbadje is ook voor je sieraad best fijn. Ik leg je graag uit hoe je je sieraad thuis veilig schoon kunt maken met huis-tuin-keuken-middeltjes.

Laat ik beginnen met het hoeveel-hoevaak. Hoevaak maak je je sieraad schoon? Eigenlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven, want heeft je sieraad veel kleine hoekjes en oogjes dan betekent dat dat vuil veel plekjes heeft om zich in te nestelen. Een sieraad met veel hoekjes en gaatjes moet je dus ook wat vaker schoonmaken dan een sieraad dat dat niet heeft. Om een gemiddelde aan te houden, maak je sieraad eens per jaar even schoon. Oorbellen mogen wat vaker. Uiteraard is het ook heel erg van belang hoe vaak je je sieraad draagt, draag je het niet vaak dan hoef je het ook niet vaak schoon te maken. Draag je je sieraad 7 dagen in de week dan wordt het uiteraard sneller vies. 

Daarnaast is het heel erg belangrijk uit wat voor metalen of edelstenen je sieraad bestaat. Zit er een edelsteen in je sieraad of bijvoorbeeld een hars-elementje met haartjes of as, dan moet je voorzichtiger zijn. Niet alle edelstenen houden van water, bijvoorbeeld een Malachiet (de donkergroene gebande steen die opgebouwd is uit koperrijk mineraal) is geen water-fan. Daar moet je dus juist heel voorzichtig mee zijn. Ook parels zijn kwetsbaarder en wees daar dus zeker voorzichtig mee. 
Het is van belang uit wat voor edelmetaal je sieraad bestaat. Alle MmePomm -sieraden van na november 2016 zijn gemaakt van edelmetaal, dat betekent uit .925 zilver of .585/.750 (14 of 18 karaats) goud. Ik werk niet met gerhodineerde of vergulde lagen (mits expliciet samen afgesproken) omdat ik daar geen voorstander van ben. Mijn sieraden kun je dus altijd in een schoonmaakbadje doen want ze zijn door en door edelmetaal, daarvan hoef je dus niet bang te zijn dat er een toplaag afgepoetst zou kunnen worden.

Dan komen we op het hoe. Wat ikzelf enorm fijne hulpjes vindt zijn zilver- en goudpoetsdoekjes. Het zijn zacht stoffendoekjes met daarin een speciaal schoonmaakmiddeltje voor zilver en goud. Hiermee fris je heel makkelijk je sieraad op en deze kun je dus ook echt met regelmaat gebruiken. De doekjes worden snel vies maar dit is puur het polijstmiddel wat in het doekje zit en kun je gewoon 101 keer opnieuw gebruiken. In mijn atelier gebruik ik ze echt tot de gaten erin zitten.

Een tweede manier om thuis je sieraad schoon te maken is met een badje. Soms kom je namelijk met een doekje niet in de kleine hoekjes en gaatjes en dat voordeel heb je wel met een schoonmaak-badje. Dit kun je voor een groot deel zelf thuis doen: bekleed een soepkommetje met aluminiumfolie en doe de matte zijde aan de bovenzijde. Vul het kommetje met warm water (niet komend maar gewoon warm), doe daar citroensap en een eetlepel baksoda bij. Dit goedje gaat flink bruisen en zo leg je je sieraad in het bakje. Check tussendoor hoe het met je sieraad gaat (wees bij een sieraad met edelstenen dus oplettend, een sieraad wat puur uit zilver of goud bestaat mag er gerust uren in liggen). Poets je sieraad na met een hele zachte tandenborstel zodat je goed in de hoekjes kunt komen of met een zachte doek. Spoel je sieraad af onder het water en droog het met een zachte doek na. Zo makkelijk is het :)

Mocht je vragen hebben dan mail me gerust op info@mmepomm.com, succes en uiteraard veel plezier van jouw fris en fruitige sieraad ;)

Liefs, 
Maaike 

Goudsmid bij MmePomm

Ps: wil je je sieraad echt alsnieuw gepoetst hebben dan mag je het sieraad natuurlijk ook altijd bij me afgeven voor een opfrisbeurt in mijn professionele poetsbaden. Daarvoor reken ik een bedrag afhankelijk van het soort sieraad. Heb je interesse mail me even een foto van je sieraad op info@mmepomm.com.
    15-11-2022 10:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.