Top

Waarborgen

Waarborgen: een keurmerk van echtheid

Ken je dat piepkleine merkje in een zilveren of gouden ring, dat ene wat je amper kunt lezen? Juist, dat is een waarborg (in Engeland wordt dit het hallmark genoemd), een onafhankelijk keurmerkje dat het product wat je hebt gekocht echt is. Dus geen zilver plated (een laagje zilver over een goedkoper metaal) of mix van metalen, maar kwaliteit.

Het merkje is ervoor om zowel de consument als de verkoper te beschermen zodat beide partijen zeker weten dat het gaat om echt goud of echt zilver. Het merkje is verplicht in bijna heel Europa, zo ook in Nederland. Producten aangemerkt als zilver dien te worden gewaarborgd, dus voorzien van een keurmerk. In Nederland betreft dit voor alle zilveren sieraden boven 7,9 gram en voor gouden sieraden boven 1 gram. Omdat ik gevestigd ben geweest in Engeland sta ik zowel in Nederland als Engeland geregistreerd. 

Hallmarken is niet iets wat je zelf doet, maar wat een onafhankelijk keuringsinstituut uitvoert. Zij testen het materiaal op echtheid via een rontgenapparaat. Wij laten onze producten waarborgen door keuringsinstituut Waarborg Holland te Gouda. 

Onze hallmarkjes bestaan uit 4 elementen: 

1. Een verantwoordelijksheidteken - een icoontje met de letters MP in een ovaalvorm die staan voor MmePomm, zodat je zeker weet dat het product daadwerkelijk door ons is geproduceerd. Elke goud-, zilver- of edelsmid heeft een ander verantwoordelijkheidsteken zodat altijd terug te herleiden is wie het sieraad heeft gemaakt.

2. Gehalte teken – dit teken geeft aan welk edelmetaal het product bevat, bijvoorbeeld 925 voor zilver.

3. Nederlands keurteken - dit geeft de locatie aan waar het product is gehallmarked. Elk land heeft du seen ander icoontje.

4. Jaarletter - dit geeft het jaargetal aan waarin het product is gewaarborgd.


Vind je het interessant meer te lezen over waarborgen of benieuwd hoe bovenstaande tekentjes eruit zien? Lees dan hier mijn uitgebreider blogje over waarborgen >