Top

 • Oktober, maand van de opaal

Oktober, maand van de opaal

Dinsdag 29-10-2017

Nog op de valreep van oktober een stukje achtergrond over een van mijn meest favoriete halfedelsteentjes, 

de opaal. Van oudsher kreeg elke maand een geboortesteen, dit had te maken met het sterrenstelsel en al duizenden jaren putten mensen krachten uit dit geloof in edelstenen en mineralen. De werking van een edelsteen is echter nooit bewezen maar persoonlijk vind ik de gekoppelde betekenis een prachtig mooie affirmatie, een steuntje in de rug of een extra betekenis die voor jezelf achter de bepaalde steen zit. De geboortesteen van de maand oktober is opaal.

Persoonlijk ben ik gek op edelsteentjes en halfedelsteentjes. De gedachte erachter maar ook de kleuren gecombineerd met zilver of goud vind ik subliem. Tijdens mijn opleiding bezocht ik ooit het National Museum of History in London waarin een soort grote bibliotheek verstopt zit met werkelijk bizar veel edelstenen en mineralen. Ik herinner me nog goed dat ik er samen met mijn klasgenoten de eerste keer binnen stapte en mijn mond letterlijk open viel van verbazing. Mijn lerares en tevens edelsteenkundige merkte mijn gezicht op en moest er hard om lachen, deze collectie was simpel gezegd extreem indrukwekkend en ik was echt compleet uit het veld geslagen van verbazing. Puur het feit dat al die prachtige kleuren en vormen gewoon door de aarde zijn gevormd vind ik magisch. Mocht je ooit in Londen zijn, zoek dan in het National History Museum net ietsjes verder naar deze afdeling - een absolute tip van deze oud-Londense ;)

Goed, zoals ik al begon worden van oudsher edelstenen gekoppeld aan de maanden van het jaar en als je verder zoekt wordt over oktober bijna altijd gesproken over de opaal (af en toe wordt ook de roze toermaline genoemd) als de geboortesteen van oktober. Ik ben niet geboren in oktober, mijn man of ouders zijn niet van de maand oktober, mijn zoontje is niet van oktober maar toch is de opaal een van mijn favorieten, de regenboog schittering is zo ontiegelijk mooi dat je ernaar kunt blijven kijken *smelt*.

Een opaal is meestal melkachtig meteen soort gekleurde spikkels maar is ook te vinden in de kleuren rood, blauw en geel. Hij staat bekend om zijn iets wat helderheid waarin als het ware disco-vlokjes verborgen zitten. Het effect van de gekleurde vlokjes is zo indrukwekkend dat daar het woord opaliseren vandaan komt. Vaak ontdek je tal van levendige de kleuren zoals een fel roze, oranje, blauw en groen. De meeste opalen worden gevonden in Australië maar ook Barzilie, Mexico, Amerika, IJsland, de UK en Peru is de 

opaal te vinden. De opaal heeft een hele kleine hoeveelheid water in zich, die wanneer hij warmer wordt de kleur beïnvloed. Door een opaal op je hand te leggen neemt de steen de warmte van je hand over en kan hij zodoende nog een tikje extra stralen. 

 

Terug naar die niet-bewezen-maar-oh-zo-mooie-gedachte achter deze halfedelsteen. Een opaal staat te boek als een levendige steen die staat voor het boosten van creativiteit, productiviteit, verbeelding en originaliteit. Hij zou energie en zelfvertrouwen geven waardoor je jezelf durft te zijn en het lef kunt hebben te groeien op een manier die jij wilt. De opaal staat voor avontuur en dat wat je krijgt je zelf geeft, en draait dus ook erg om positiviteit. Daarnaast staat hij tevens voor passie en liefde. Zoals ik mijn verhaal al begon, de werking is nooit bewezen maar de affirmatie vind ik persoonlijk erg mooi. Dat ik hem kan dragen symbool voor een of meerdere van deze eigenschappen, maakt dat hij voor mij daarvoor staat en me dus eigenlijk ook helpt. En vooruit hij staat vanwege zijn melkachtige gloed ook gewoon écht heel erg mooi naast andere (half)edelsteentjes en een parel ;) 

Bij jij van de maand oktober of heb je iets met de gedachte achter de opaal? Ik ben benieuwd!

Liefs,


Ps: leuk om te weten; de prijs van een opaal wordt bepaald door hoe helder hij is. Om er zeker van te zijn dat ik een goede kwaliteit steentje gebruik in mijn sieraden kies ik elk opaaltje zelf met de hand uit op een van mijn edelsteen-adresjes in Londen :)

    
29-10-2017 door Maaike | edelstenen, edelsteen, halfedelsteen, mineraal, mineralen, kracht, geloof, 


Comment Form is loading comments...