Top

 • Een lesje waarborgen

Een lesje waarborgen

Woensdag 20-4-2016

Eens in de 2 a 3 weken maak ik een treinreisje naar Gouda om onze echt zilveren sieraden te laten waarborgen, in Engeland waar wij een aantal jaar gevestigd zijn geweest wordt dit hallmarken genoemd. Maar wat is dat hallmarken/waarborgen nu eigenlijk en waarom doen we dit?

 

Ken je dat piepkleine merkje in een zilveren of gouden ring, dat ene wat je amper kunt lezen? Vaak zie je net 925 staan? Juist, dat is een waarborg, een onafhankelijk keurmerkje dat het product wat je hebt gekocht echt is. Dus geen zilver plated (een laagje zilver over een goedkoper metaal wat na verloop van tijd weg slijt) of mix van metalen, maar compleet gemaakt uit echt zilver.

 

In Nederland dienen alle zilveren sieraden boven de 8 gram te worden gewaardborgd. Dit heeft de overheid verplicht gesteld om zowel de koper als de verkoper te beschermen zodat je zeker weet dat wat gekocht en verkocht wordt écht is. Waarborgen boven de 8 gram mag je als goud-, zilver- of edelsmid niet zelf doen want dan zou er uiteraard gesjoemeld kunnen worden. Je laat dit dus doen door een onafhankelijk keuringsinstituut en gebeurt door middel van röntgenapparatuur.

 

Zoals ik al zeg, je kunt het vaak amper zien zo piepklein zijn de icoontjes maar als je heel goed kijkt heeft een zilveren sieraad boven de 8 gram (dus bijvoorbeeld onze bangles en onze Roots-serie) 4 tekentjes:

1. Een verantwoordelijksheidteken - een icoontje met de letters MP in een ovaalvorm die staan voor MmePomm, zodat je zeker weet dat het product daadwerkelijk door ons is geproduceerd. Elke goud-, zilver- of edelsmid heeft een ander verantwoordelijkheidsteken zodat altijd terug te herleiden is wie het sieraad heeft gemaakt.

2. Gehalte teken – dit teken geeft aan welk edelmetaal het product bevat, bijvoorbeeld 925 voor zilver.

3. Nederlands keurteken - dit geeft de locatie aan waar het product is gehallmarked. Elk land heeft du seen ander icoontje.

4. Jaarletter - dit geeft het jaargetal aan waarin het product is gewaarborgd.

 

Waarborgen vs. Hallmarken

Oke ik snap het, maar wat is dan het verschil tussen waarborgen en hallmarken? Waarborgen is de Nederlandse term van dit regeltje wat in bijna heel Europa verplicht is. Ik heb mijn opleiding tot gediplomeerd jewellery designer maker in Engeland gehaald waar het waarborgen hallmarken wordt genoemd en een tijd lang was MmePomm dan ook een Engels bedrijf. Zodoende noemde ik het waarborgen lange tijd hallmarken, maar eigenlijk is het dus precies hetzelfde.Ik vind het super belangrijk dat je een zilveren sieraad van MmePomm je levenlang kunt dragen en daarom kies ik alleen voor de allerbeste materialen. Zodoende is onze PommPemium-lijn geheel gemaakt van echt zilver .925 en .999. Onze bangles en Roots serie komen boven de 8 gram en wordt zodoende dus altijd gewaarborgd. Je leest het al, een hele mond vol dus pak die loep er maar eens bij en als je heeeeel goed kijkt zie je dus 4 icoontjes staan. Voor zover mijn lesje waarborgen ;)


Liefs,


20-4-2016 door Maaike | Waarborgen, hallmarken, zilver, goud, goudsmid


Comment Form is loading comments...