Top

• Hoe kun je as in een ring verwerken?

Hoe kun je as in een ring verwerken?


Maandag 22-10-2018

De een vindt het iets engs, de ander juist iets heel moois: as-sieraden. Over een ding is zo goed als iedereen het eens; as-sieraden zijn echt extreem waardevol en bijzonder. Ikzelf vind ze prachtig en heb de afgelopen jaren al bijzonder veel prachtige sieraden met daarin as mogen maken. Elk mens is anders en daarmee serieus elk as anders. Precies met mijn klant mee denken wat bij haar past (of soms hem) is voor mij het allermooist. Zo zorg ik dat je op een mooie manier iemand letterlijk altijd bij je kunt dragen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk, hoe werkt het en wat voor mogelijkheden zijn er? In dit blogje leg ik je graag e.e.a. uit voor de mogelijkheden van as in een ring. 

Elk mens is uniek, elk sieraad is uniek
Een as-sieraad is niet zomaar een sieraad maar misschien wel het meest waardevolle wat je ooit bij je kunt dragen. Ik zeg altijd "een trouwring is een zegel van enorme liefde, een as-sieraad is de overtreffende trap daarvan. Het sieraad moet in mijn ogen de liefde verpakken die je voor diegene voelt, iemand die zo'n belangrijke plek in je leven in nam dat je hem of haar nu altijd bij je wilt dragen". Dit is dan ook de reden dat ik bij as-sieraden eigenlijk altijd even telefonisch, via mail of middels een afspraak in mijn atelier met je overleg wat voor sieraad echt het beste bij je past. Omdat ik alle sieraden zelf met de hand smeed kan ik in principe zo goed als alles naar je wens maken, uiteraard mits het in mijn straatje van ontwerp past. Het sieraad vertolkt als het ware een klein verhaal en dat moet kloppen zodat je er jaren en jaren plezier van kunt hebben. 

De basis
Je zou zeggen dat as vaak hetzelfde is, maar dat is niet. Elk as is anders, het ene is heel fijn en het andere juist weer grof. Het ene is bijna antraciet, het andere heel licht zandkleurig. Daarnaast zijn er een aantal methodes hoe je as kunt verwerken in een sieraad, die allen hun 'voors en tegens' hebben. Omdat mijn doel is dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je as-sieraad geef ik je graag een overzichtje van de manieren van verwerking: 

As in emaille

Deze methode gebruik ik zelf misschien wel het liefste, emaille is namelijk super-super sterk en kan tegen een klein stootje. Daarnaast vind ik de structuur van emaille gemengd met as prachtig, omdat het een soort lavasteen-look heeft waardoor het niet direct opvalt dat je een as-sieraad draagt. Dat stoere maar toch ook subtiele is precies mijn stijl. Emaille is een glaspoeder wat ik meng met de as, hiervoor maak ik de as eerst fijn en meng dit met het emaille. Laagje voor laagje bouw ik het as in emaille op door het te verhitten in een speciale oven op een kleine 800 graden. Een sieraad met as in emaille gaat ongeveer 20 tot 40 keer in de oven tot een vlakke bovenzijde precies gevuld is. 

Voors: sterk, lava-look, sieraad kan redelijk plat zijn, subtiel en kan ik elke vorm die wilt
Tegens: de kleur van emaille reageert op de as, hierdoor kan ik de kleur nooit 100% garanderen. Soms is een kleur net wat lichter, soms wat donkerder (is het as licht of donker dan zie je dat verschil dus ook letterlijk). De kleur licht roze is de kleur die het meest onderhevig is aan kleurverschil in combinatie met as. Kleuren paars, blauw en groen zijn juist weer perfect.

(klik op de foto voor een grote afbeelding)


As in hars

Het verwerken van as in hars is de meest gebruikte methode van as-sieraden, wanneer je bijvoorbeeld zou google-en op as-sieraden is dit het meest wat je tegenkomt. Het is een soort plastic waar je verwerkt als een lijm. Hierin meng je de as waarna je het laat uitharden onder een UV lamp. Ook hierbij kun je redelijk plat werken, maar ook weer vormen maken zoals de vorm van een edelsteentje. 

Voors:
subtiel, het hars kan heel helder zijn waardoor de as kunt zien, je kunt er eventueel kleurpigment aan toevoegen zodat het hars een kleurtje krijgt
Tegens: hars is een poreus materiaal zoals plastic. Hierdoor kun je krasjes op het hars krijgen en kan het na verloop van jaren en jaren iets geler worden. Dit proces kun je helaas niet tegen gaan. 

(klik op de foto voor een grote afbeelding)
As in glas
Glas is een geweldig materiaal, zeker wanneer het licht in het glas schijnt krijg je een heel mooi kleurenspel. Toch is dit ook de minst-gebruikte methode omdat glas kwetsbaarder is dan de andere methodes. Sla je bijvoorbeeld verongeluk een keer met je hand ergens tegenaan is erg bij as in emaille (wat dus eigenlijk ook glas is maar een totaal andere bewerking) niets aan de hand. Zou je dit met as in glas doen dan zou het bolletje glas uit een springen. Het glas meng ik in stukjes met de as en vloeit in de oven of aan de brander (afhankelijk van de glaskeuze) uit tot een bolletje. Dit net niet ronde bolletje zet ik vervolgens als een edelsteentje. 

Voors:
een prachtig kleurpalet, het kan aanwezig zijn maar toch ook weer niet omdat je een glasbolletje ziet en niet direct ziet dat er as in zit
Tegens: kwetsbaarder dan de andere methodes


(klik op de foto voor een grote afbeelding)
As in holle vorm

Dit is de methode die de meeste mensen direct herkennen bij het woord as-sieraad. Letterlijk een hol compartimentje waarin het as wordt verwerkt. Hierdoor kun je de as niet letterlijk zien maar zit het toch verwerkt in de ring. Ik smeed letterlijk een bakje waarin het as gaat, dit soldeer ik vervolgens geheel dicht zodat het as er niet meer uit kan. Deze optie wordt soms ook aangeboden met een schroefje, daar werk ik niet mee omdat ik het geen prettig idee vind dat er een opening in zou kunnen komen. 

Voors:
Geheel afgesloten, sterk
Tegens: Je sieraad wordt er automatisch hoger van omdat je ruimte voor de as moet hebben, hierdoor is het sieraad meer in het oog springend (wat ook weer een pluspunt kan zijn ;))

(klik op de foto voor een grote afbeelding)

As onder een steentje

Stenen kun je op verschillende manieren zetten, kijk je bijvoorbeeld naar mijn Licht.-collectie aanschuifringen dan zie je een zogenaamde cabachon-zetting (platte onderzijde bolle bovenzijde) en een gladomzetting met een briljantje (fonkelend als een diamantje met een rond randje er omheen). Deze twee zettingen kan ik iets verhogen waardoor er onder de steen een beetje extra ruimte ontstaat die ik kan vullen met as. Bij een heldere steen zoals een bergkristal of maansteen zul je het grijze van de as door het steentje zien kleuren. Bij een steen die een kleurtje heeft zoals een granaat, smaragd, saffier of turkoois zul je niet kunnen zien dat er as in verwerkt is, alleen is de zetting dus iets hoger dan een normale zetting. Veel mensen denken dat je sneller zult blijven haken maar hier heb ik persoonlijk nooit problemen mee ondervonden. 
Voors: super subtiel, je kunt een extra betekenis mee geven in de keuze van een edelsteentje wat je verhaal extra compleet kan maken (zoals liefde, geluk, vertrouwen, optimisme, of juist een geboortemaand). Daarnaast is deze optie heel mooi te combineren met andere aanschuifringen
Tegens: de steenzetting is iets hoger (ik vind dit zelf niet vervelend), de ruimte is beperkt dus er kan niet super veel as in (of je moet een grotere steen-maat kiezen)

Wat een keuzes he? En dan kun je de methodes ook weer op tal van manieren gebruiken in uiteenlopende ontwerpjes. Je leest het al de mogelijkheden zijn best heel erg groot. Om je te helpen, misschien helpen deze vragen je al een beetje:

- Wil je de ring 24/7 dragen? -> kies dan voor holle vorm
- Heb je een beroep waarbij je handwerk doet? -> kies dan niet voor hars of glas, maar juist wel voor holle vorm of as in emaille
- Wil je de ring combineren met andere (aanschuif)ringen? -> kies dan voor een aanschuifring met emaille of hars
- Wil je gewoon 1 liefdevol ringetje wat subtiel is? -> kies dan bijvoorbeeld voor een ring met as onder de zetting. 

Zoals ik hierboven al schreef, bij een as-sieraad overleg ik altijd graag met je wat je wensen zijn. Hoe je het sieraad gaat dragen en wat voor jou belangrijk was om zo perfect met je mee te kunnen denken wat een ideaal sieraad voor je zou kunnen zijn. Speel je met het idee voor een as-sieraad mail me dan gerust vrijblijvend op info@mmepomm.com en zo kunnen we samen kijken wat voor jou het meest passend zou zijn. Schroom niet, ik hoor je graag. 

Liefs,22-10-2018 door Maaike | as, as-sieraad, assieraad, as-sieraden, assieraden, as-ring, asring, as in emaille, as in glas, as in holle vorm, as in steenzetting