Top

 • 10 tips bij het maken van vingerafdrukken van je kind

10 tips bij het maken van vingerafdrukken van je kind

Vrijdag 19-05-2017

Vingerafdrukken, ik zeg altijd de overtreffende trap van persoonlijk. Een naam en een quote kunnen super persoonlijk zijn, maar niets verslaat een vingerafdruk. Altijd uniek en prachtig van vorm. Elke vingerafdruk die ik voorbij zie komen is zo interessant te bestuderen, de lijntjes fascineren me mateloos. 

Sinds enkele jaren maak ik vingerafdruk-sieraden en sinds ruim een jaar ook van vingerafdrukken in inkt. Ik heb al veel prachtige sieraden met een vingerafdruk mogenmaken en elk sieraad is weer even bijzonder. Soms betreft het een vingerafdruk van iemand die verdrietig genoeg is overleden maar dikwijls betreffen het ook vingerafdrukken van kleine en grote helden die gelukkig nog gewoon hier zijn. Is de persoon overleden dan is het dikwijls de uitvaartondernemer die de afdrukjes af neemt. Maar is het van iemand waar je gelukkig nog vol op van kunt genieten dan kun je zelf de vingerafdrukken maken. Bij de ene persoon is dat makkelijker dan bij de andere, des te jonger des te lastiger. Vandaag laat ik je graag zien hoe ik de vingerafdrukjes van mijn 11 maanden oude zoontje nam. 

Tip 1. Goede voorbereiding is het halve werk.
Leg alle onderdelen (een vel wit papier, iets hards om onder het papier te houden, 

een balpen voor het noteren van de naam, het bestelnummer en de datum, het inktkussentje en lotion-doekjes) die je nodig hebt klaar. Dat maakt dat je de vingerafdruk snel kunt maken want kleine kindjes zijn zoals je weet vliegensvlug en hebben er vaak na 1 seconde geen zin meer in. Check ook even of het inktkussentje vochtig genoeg is zodat als je begint je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.


Tip 2. Kies je moment.
Is een kindje al lang wakker en een beetje moe heeft het geen zin vingerafdrukken te willen maken. Je kind zal er al snel genoeg van hebben. Kies dus een rustig moment wanneer je kindje nog fit is. Ik zelf heb gekozen de vingerafdrukjes te maken toen mijn zoontje sliep wat me het voordeel gaf dat hij zijn vingertjes niet weg trok en ik redelijk rustig meerdere afdrukjes kon maken. 

Tip 3. Maak de vingers van je kindje eerst even schoon. Dat klinkt logisch maar is een stapje wat wel eens wordt overgeslagen en daardoor zitten er soms on-effenheidjes in de vingerafdruk. Een baby-doekje of an

der schoonmaak-doekje is ideaal om de vinger nog even snel schoon te maken voor je start. Laat de vinger heel even drogen voor je aan de slag gaat.


T
ip 4. Gebruik zwarte of donker blauwe inkt. Door het hoge contrast in de kleur zwart/donker blauw en het wit van het papier zijn de lijntjes van de vingerafdruk duidelijker zichtbaar. Hierdoor zie je de vingerafdruk mooier dan bij inkt met een lichte kleur en kan ik hem dus beter omzetten naar een digitaal bestand. 


Tip 5. Doe de inkt gelijk op meerdere vingertjes.
Wanneer je met het inktkussentje bij de vingertjes van je kind bent is het makkelijk gelijk in een keer door te gaan. Ik deed op 1 vinger een beetje inkt, op 1 vinger heel veel inkt en op 1 vinger gemiddeld veel inkt. Hierdoor kon ik sneller meerdere vingerafdrukken maken. 

Tip 6. Hou de vinger van je kindje vast. Het klinkt logisch om je kindje zelf zijn of haar vingertje op het vel A4 te laten drukken. Het is echter makkelijker zelf het vingertje vast te houden en zelf op het vel papier te drukken (dit is makkelijker als je kindje slaapt). Hierdoor bepaal jij namelijk de druk en niet je kind zelf. 

Tip 7. Druk niet te hard. Druk niet te ha

rd op de vinger, daardoor zijn de groefjes namelijk niet meer echt duidelijk want de inkt wordt een grote vlek. 

Tip 8. Gebruik genoeg inkt. Ik merkte bij het maken van de afdrukjes van mijn zoontje dat ik het idee had heel veel inkt op zijn vingertjes te hebben zitten maar de afdrukjes waren niet heel donker en daardoor niet super duidelijk. Bij de 4e en 5e ronde deed ik best heel veel inkt op de vingertjes en deze waren bij mij het beste. Dit is uiteraard afhankelijk van welk inktkussentje je gebruikt.

Tip 9. Checken en focussen. Check tussendoor welke vinger de mooiste afdruk geeft dan kun je je daarop focussen. De wijsvinger is de meest voor de hand liggende vinger om te gebruiken, toch hoeft dat niet de vinger met de mooiste afdruk te zijn. Mijn zoontje heeft bijvoorbeeld een soort groefjes in zijn wijsvingertje waardoor die vinger een minder mooie afdruk geeft. Zou ik 10 afdrukjes van diezelfde vinger maken dan zou het resultaat nog steeds niet super worden, hoeveel of hoe weinig 

inkt ik ook gebruik en hoe hard of zacht ik ook druk. Let dus op welke vinger de mooiste groefjes heeft.


Tip 10. Kijk naar het hart van de vingerafdruk. Is je kindje iets ouder kijk dan 
even naar het 'hart' van de vingerafdruk. Dat centrum is namelijk het meest typerende stukje van een vingerafdruk en dus vaak het mooiste. Je bent genegen het topje van de vinger in inkt te drukken en zo de afdruk te maken. Het centrum/hart van de vingerafdruk zit echter vaak net wat verder van het topje af, waardoor je het beste de vinger vlak naar beneden kunt drukken en niet alleen het topje van de vinger. 

Met bovenstaande tips had ik in minder dan 5 minuten tijd 15 afdrukjes gemaakt (en ondertussen ook nog foto's gemaakt). Van de afdrukjes waren er 5 slecht waren, 5 gemiddeld en 5 super goed. Het scheelde enorm veel dat ik elke 'run' die ik deed steeds gelijk 3 vingerafdrukjes maakte van de 3 vingertjes naast elkaar. Na de 15e afdruk werd mijn zoontje wakker en had ik mijn super-afdrukjes al gemaakt. Ideaal! Veel succes en mocht je vragen hebben of zelf nog een gouden tip hebben mail me natuurlijk gerust op info@mmepomm.com. Toi, toi, toi. 

Liefs,


    
(druk op de afbeeldingen voor een duidelijke vergroting)
    
19-05-2017 door Maaike | vingerafdruk, vingerafdruksieraad, inktafdruk, moeder, mama, vingerafdruk maken


Comment Form is loading comments...